Η έμπνευση της ημέρας (Δευτέρα 04-03-2019)
04/03/2019
Καλημέρα και καλή εβδομάδα με άρωμα Ιταλίας! Στη σημερινή έμπνευση της ημέρας θυμόμαστε τον σπουδαίο Lucio Dalla, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1943.
Το μακρύ καλλιτεχνικό του ταξίδι ξεκίνησε από τον τόπο γέννησής του τη Μπολόνια. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να παίζει κλαρινέτο και συμμετείχε στην τοπική jazz μπάντα Rheno Dixieland Band. Μέλος της μπάντας ήταν και ο μελλοντικός σκηνοθέτης Pupi Avati, ο οποίος πολύ αργότερα θα δραματοπιήσει τη φιλία τους στην ταινία “Ma quando arrivano le ragazze”.
Η πορεία της μπάντας ήταν ανοδική κάτι που δε συνεχίστηκε όταν ο Dalla πείσθηκε να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Η μουσική του θεωρήθηκε πολύ «πειραματική» για τα δεδομένα της εποχής, ενώ η εμφάνιση του Lucio Dalla δε θύμιζε σε τίποτα σταρ. Μια κάποια πρώτη προσωπική επιτυχία ήρθε το 1970, λόγω του φεστιβάλ Σαν Ρέμο, αλλά και πάλι το περιεχόμενο του δεύτερου πλέον δίσκου του έφτασε στο κοινό λογοκριμένο.
Από το 1973 μέχρι το 1976 ο Lucio Dalla συνεργάζεται με το συντοπίτη του ποιητή Roberto Roversi για τρεις δίσκους, οι οποίοι αν και χαμηλοί σε πωλήσεις, κίνησαν το ενδιαφέρον των κριτικών, οι οποίοι επιτέλους είδαν κάτι ενδιαφέρον στη δουλειά του συνθέτη. Μετά το καλλιτεχνικό «διαζύγιο» με τον Roversi, o Dalla αποφάσισε να γράψει ο ίδιος τους στίχους των τραγουδιών του και τότε η επιτυχία του χτύπησε την πόρτα.
Τέλη της δεκαετίας του 1970 και ο Lucio Dalla βλέπει τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν κατακόρυφα και την αναγνωρισιμότητά του να αυξάνεται σημαντικα. Το 1986 δισκογραφείται το περιβόητο “Caruso”, το οποίο αποτελεί και το πλέον αναγνωρισμένο αλλά και διασκευασμένο κομμάτι του, με πάνω από 30 εκατομμύρια πωλήσεις. Η προσωπική του δισκογραφία ξεπερνάει τους 30 δίσκους, με 22 album μόνο για την ιταλική αγορά.
Την 1η Μαρτίου του 2012, μόλις 3 ημέρες πριν τα 69α γενέθλιά του, ο Lucio Dalla έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Ελβετία, στο πλαίσιο των επαγγελματικών του εμφανίσεων. Τραγούδια του Lucio Dalla έχουν διασκευαστεί στα ελληνικά από αρκετούς καλλιτέχνες όπως οι αδερφοί Κατσιμίχα και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Πάμε λοιπόν να ακούσουμε την ιστορία του Μάρκου και της Άννας από το δίσκο «Απρίλη Ψεύτη» του 1989: