Η έμπνευση της ημέρας (Δευτέρα 08-04-2019)
08/04/2019
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Στη σημερινή έμπνευση της ημέρας θυμόμαστε τον Απόστολο Καλδάρα, ο οποίος έφυγε σαν σήμερα το 1990, ακριβώς μία μέρα μετά τα 72α γενέθλιά του.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι. Στη διάρκεια όμως της Κατοχής ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το μουσικό όργανο και βεβαίως με τη μουσική που αυτό εκπροσωπούσε. Ξεκίνησε τις πρώτες ερασιτεχνικές του εμφανίσεις το 1942 στο εξοχικό κέντρο «Η Αύρα» με το συγκρότημα «Μποέμ». Σύντομα οι εμφανίσεις του επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας.
Την αμέσως επόμενη χρονιά μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου γράφτηκε μάλιστα και στη Γεωπονική Σχολή, χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το τέλος του 1945 τον βρίσκει στον Πειραιά. Εκεί συναντάει το συμπατριώτη του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος τον βοήθησε να μπει στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1946 με τις ερμηνείες του Μάρκου Βαμβακάρη και του Στράτου Παγιουμτζή. Απέσπασε μάλιστα πολύ καλές κριτικές από τους δημοσιογράφους της εποχής αλλά η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντική. Με την σύσταση του Γιάννη Παπαϊωάννου έγινε δεκτός από τον Μίνωα Μάτσα της εταιρείας Odeon και από το 1947 αρχίζει η αδιάλειπτη μέχρι και το 1990 παρουσία του στο λαϊκό τραγούδι.
Για την επόμενη 20ετία ο Απόστολος Καλδάρας εργάζεται ασταμάτητα στα νυχτερινά κέντρα, ενώ από τα τέλη του 1958 μέχρι τις αρχές του 1960 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Επέστρεψε όμως μετά από 14 μήνες καθώς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο κρύο και την υγρασία αλλά και τις σκληρές συνθήκες εργασίας της προσωρινής του πατρίδας αλλά και να ζήσει μακριά από την οικογένειά του. Η επιστροφή του μάλιστα συνέπεσε με την κατάργηση των δίσκων 78 στροφών για τα γραμμόφωνα (είχε ήδη εκδώσει 118 τραγούδια), και την έλευση των δίσκων 45 στροφών και του πικ-απ. Μέχρι και το 1972 κυκλοφόρησε ακόμη 278 τραγούδια, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, η οποία συνεχίστηκε και με τους δίσκους 35 στροφών, οι οποίοι πλέον απαιτούσαν όχι 2 αλλά 12 τραγούδια, καλής ποιότητας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ζωντανές του εμφανίσεις όμως μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έγιναν σπάνιες. Ο πρόωρος χαμός της κόρης του θα συγκλονίσει το συνθέτη, γεγονός που θα αποτυπώσει σε πολλά από τα τραγούδια του.
Ο Απόστολος Καλδάρας πολλές φορές έγραφε ο ίδιος τους στίχους των κομματιών του, όμως συνεργάστηκε και με τους σημαντικότερους στιχουργούς της εποχής του, όπως ο Κώστας Βίρβος, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου και άλλοι. Το ίδιο ισχύει και με τους πολλούς και σπουδαίους ερμηνευτές των τραγουδιών του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Μαρίκα Νίνου, τη Σωτηρία Μπέλλου, την Πόλυ Πάνου, το Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, τον Πάνο Γαβαλά και τη Ρία Κούρτη, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Στράτο Διονυσίου, τη Μαίρη Λίντα, τη Βίκυ Μοσχολιού, το Σταμάτη Κόκοτα, το Γιάννη Πάριο, το Γιώργο Νταλάρα, τη Χάρι Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, και τη Γλυκερία.
Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στις 8 Απριλίου 1990 και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου με παρουσία πολύ κόσμου και καλλιτεχνών.
Η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι είναι τεράστια. Εμείς μέσα από τη δισκογραφία του διαλέξαμε ν’ ακούσουμε το υπέροχο «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», σε στίχους Χρήστου Αργυρόπουλου με τη μοναδική ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού: