Η έμπνευση της ημέρας (Δευτέρα 21-1-2019)
21/01/2019
Καλημέρα και καλή εβδομάδα, με την έμπνευση της ημέρας να αφιερώνεται στον Δημήτρη Πουλικάκο, τον αγαπημένο μας «Θείο Νώντα», ο οποίος σήμερα κλείνει τα 76 του χρόνια.
Ο Δημήτρης Πουλικάκος γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1943, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πατησίων από σχετικά εύπορη αστική οικογένεια με πολιτικές διασυνδέσεις, καθώς και οι δύο του γονείς ήταν γιατροί, ενώ η αδερφή του πατέρα του ήταν σύζυγος του πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Αν και ο ίδιος εξακολουθεί να δηλώνει στις συνεντεύξεις του «μεγαλοαστός», οι επιλογές της ζωής του μαρτυρούν το αντίθετο. Ξεπερνώντας την επιμονή των γονιών του να ασχοληθεί με το διπλωματικό σώμα – η οποία τον κατέστησε όμως πολύγλωσσο καθώς μιλά πολύ καλά 4 ξένες γλώσσες – στράφηκε στη μουσική και τη λογοτεχνία. Πριν από αυτό όμως έζησε σχεδόν μία 8ετία μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρι και ιπτάμενος φροντιστής στην Ολυμπιακή, για μικρά όμως διαστήματα, ενώ την περίοδο της χούντας έζησε για 4 μήνες σε μία σπηλιά στα Μάταλα, όντας ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα σε 400 χίπις απ’ όλη την Ευρώπη. Μόλις γύρισε στην Αθήνα, ξεκίνησε ως μπασίστας στο συγκρότημα MGC.
Μαζί με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Κώστα Ταχτσή, Ανδρέα Εμπειρίκο και Πάνο Κουτρουμπούση συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Πάλι» (1964 – 1966) με δικά του κείμενα και μεταφράσεις, ενώ μουσικά δημιουργεί τον θρυλικό Εξαδάκτυλο και τους Αχ – Βαχ, μαζί με το Σταμάτη Σπανουδάκη και τον Άλεξ Σπυρόπουλο. Συνεργάστηκε επίσης ως συνθέτης, εκτελεστής, παραγωγός και μουσικός με πολλούς άλλους Έλληνες τραγουδιστές, μουσικούς και συγκροτήματα όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Βλάσσης Μπονάτσος και ο Σταύρος Λογαρίδης.
Το σημαντικότερο ίσως σταθμό στη μουσική του καριέρα τον συναντάμε το 1976 με το δίσκο «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος», ο οποίος χαρακτηρήστηκε πρόδρομος της ελληνικής rock n’ roll δισκογραφίας , καθώς και η ζωντανή συναυλία που έδωσε στου Ζωγράφου και δισκογραφήθηκε το 1979 υπό τον τίτλο «Crazy Love στου Ζωγράφου». Το 1983 κερδίζει το βραβείο του β’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Νίκου Βεργίτση «Ρεβάνς», ενώ συμμετέχει και στο επίσης βραβευμένο soundtrack της ερμηνεύοντας τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Θα ξανακερδίσει όμως το βραβείο του β’ ανδρικού ρόλου στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Δονούσα», το 1992.
Πολύ ίσως τον θυμούνται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανε για πολλά χρόνια σε διάφορους σταθμούς, πίσω από το ψευδώνυμο , «Θείος Νώντας», καθώς ποτέ δεν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα σαν ραδιοφωνικός παραγωγός. Από τις πιο χαρακτηριστικές, ήταν η εκπομπή «Ταχυδράματα» στο Τρίτο Πρόγραμμα, στο οποίο μάλιστα βρέθηκε μετά από μία τεράστια περιπέτεια που είχε με τη Δικαιοσύνη, καθώς κατηγορήθηκε από την οικογένειά της πρώην γυναίκας του ως ηθικός αυτουργός στο θάνατό της, και προφυλακίστηκε για έξι μήνες. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε 10 χρόνια μετά, με βούλευμα ως παντάπασιν αθώος, ενώ η υπόθεσή του έχει χαρακτηριστεί πρωτοφανής, έχει εκδοθεί σε βιβλίο και διδασκόταν στους νομικούς κύκλους.
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσα από τις εμφανίσεις του σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από τη δεκαετία του 1970 έως και τη δεκαετία του 1990: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Άρπα Κόλλα (1982), Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή Εταιρεία (1999), Οι Αυθαίρετοι (1989), Είμαστε στον αέρα (1997) κ.α.
Οι ιστορίες που ακούγονται και λέει ο ίδιος για τη ζωή του, πολλές φορές μοιάζουν εξωπραγματικές, ακραίες και απίθανες, όπως αρμόζουν σε αυτόν τον αντισυμβατικό και τόσο ωραίο τύπο. Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα πάμε πίσω στο 1983 και τον θρυλικό «Δράκουλα των Εξαρχείων» όπου ο Δημήτρης Πουλικάκος έχει τραγουδήσει την διασκευή του τραγουδιού «Υπάρχω» του Στέλιου Καζαντζίδη. Το τραγούδι χαρακτηρίστηκε αρχικά ως μη πολιτικώς ορθό ενώ δισκογραφήθηκε μόλις το 2004 και κυκλοφόρησε στο διπλό CD «Αδέσποτα σκυλιά».
Πηγές: el.wikipedia.org, www.mixanitouxronou.gr, www.lifo.gr, luben.tv