Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ANIMASYROS 2024

20/08/2024

Το ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 επιστρέφει στη Σύρο, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, για 17η συνεχή χρονιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων. Έναν από τους βασικούς πυλώνες του Φεστιβάλ αποτελούν, ακόμη μία χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης “Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων”. Με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” (άτομα τρίτης ηλικίας) θα κατασκευάσουν αφρικανικές μάσκες, θα ζωντανέψουν εξωτικά ζώα της αφρικανικής σαβάνας και θα μεταφερθούν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στις τροπικές ζώνες και στα ερημικά τοπία της γειτονικής μας ηπείρου.

Πιο αναλυτικά, στο εργαστήριο “Exploring the mysteries of the African masks”, μικροί και μεγάλοι, υπό την καθοδήγηση του κεραμίστα Μάνου Μαστοράκη, θα κατασκευάσουν τις δικές τους πολύχρωμες κεραμικές μάσκες και θα τις διακοσμήσουν με αφρικανικά μοτίβα, ενώ στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, παρέα με τον σκηνοθέτη και animator Thomas Künstler, θα τις ζωντανέψουν στη δική τους ταινία stop motion.
Αντλώντας έμπνευση από το πρότζεκτ προφορικής ιστορίας μετανάστευσης “Our stories” της Σεμπένε Ισέτε, ο Αιγύπτιος εικαστικός καλλιτέχνης, παραγωγός και διανομέας ταινιών Ibrahim Saad προσκαλεί τους εφήβους που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριό του να συνδυάσουν τις αρχαίες παραδόσεις και τις σύγχρονες τεχνικές του stop-motion και του cut-out animation και να δημιουργήσουν τη δική τους μαγευτική ιστορία που εξυμνεί την κοινή κληρονομιά της Αφρικής και της Ελλάδας.

Η συμμετοχή στα παραπάνω εργαστήρια είναι δωρεάν με απαραίτητη προκράτηση.
Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εντατικό hands-on workshop “Είσαι έτοιμος να αλλάξεις την ιστορία σου;” που απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές animation/multimedia και νέους επαγγελματίες, αφιερωμένο στη συγγραφή σεναρίων και το storyboarding, με εισηγητές τους υποψήφιους για Όσκαρ Joanna Quinn, διεθνώς αναγνωρισμένη animator, και τον Les Mills, παραγωγό και σεναριογράφο.

Για το εργαστήριο αυτό, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει αίτησης από τους εκπαιδευτές και την ομάδα του ANIMASYROS. Όσοι/-ες επιλεγούν να το παρακολουθήσουν, θα ειδοποιηθούν μέσω μέιλ.
Αιτήσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος, τα εργαστήρια του ANIMASYROS βγαίνουν στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης. Η Tünde Vollenbroek, σκηνοθέτιδα και animator από την Ολλανδία, και η Αναστασία Μιχαήλ, φωτογράφος και audiovisual artist, καλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ξέφρενο πάρτι με σκοπό να δημιουργηθεί, μέσα σε μία ώρα, ένα σύντομο ανιμέισον εμπνευσμένο από τις ταινίες που προβάλλονται στη φετινή διοργάνωση του ANIMASYROS. Η είσοδος στο εργαστήριο είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Πέραν αυτών, διοργανώνεται, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ-ΜεΑ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το εργαστήριο “Χρώματα της Αφρικής” για άτομα με αναπηρία, με εκπαιδεύτρια την Έλενα Παυλάκη, ενώ οι έμπειροι πλέον animators του ΚΑΠΗ Ερμούπολης θα μας διηγηθούν μια ιστορία για την σημασία της τροφής και της σίτισης μέσα από την ταινία που θα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου “Το ταξίδι των μπαχαρικών”, υπό την καθοδήγηση της Μαργαρίτας Σιμοπούλου. Ακόμη, μαζί με τον Αγησίλαο Ρόμπολα και την Άννα Οικονόμου, οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης θα μετατρέψουν διαφορετικά υλικά σε ζούγκλες, ζώα και ευφάνταστα μοτίβα και θα ταξιδέψουν στην αφρικανική ήπειρο μέσα από τη δική τους ταινία stop-motion.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΚΟΜΕ και σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης, στην εμβληματική έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο για παιδιά “Animaβλέπω, animaπαίζω!”, με εκπαιδευτή τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους. Το εργαστήριο εξερευνά τα βασικά θεματικά, αισθητικά και αφηγηματικά χαρακτηριστικά των ταινιών, συνδυάζοντας την εκπαιδευτική επεξεργασία των ζητημάτων που πραγματεύονται με δραστηριότητες οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παιδείας, βιωματικά παιχνίδια, εικαστική δημιουργία και θεατροπαιδαγωγική έκφραση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και περισσότερες πληροφορίες για όλα τα εργαστήρια έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: animasyros.gr.

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist