Animasyros – Ελευσίνα 2021 // Εκπαιδευτικά Εργαστήρια «An animated EUphoria»
24/10/2019
“An animated EUphoria”- Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Μια συνεργασία της Ελευσίνας 2021 / Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros
Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Animation «An animated EUphoria» (animated.eleusis2021.eu), που διοργάνωσε η Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, πραγματοποιήθηκαν τρία πρωτότυπα εργαστήρια δημιουργίας animation. Σκοπός τους υπήρξε η επαφή και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την τέχνη του animation και η γνωριμία τους με τις τρεις κύριες θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021, τόσο για την προβολή του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, όσο και για τη επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος της δράσης.
Δείτε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με τη δράση, εδώ: vimeo.com/365805754
Αναλυτικά, το πρώτο από αυτά τα εργαστήρια είχε ως θέμα τον άξονα The EU Working Classes, απευθυνόταν σε νέους/ες ηλικίας 16 έως 28 ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών των Youth Labs στο παλιό αναψυκτήριο του Ο.Λ.Ε. στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, τόπο όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτες και οι σπουδαιότερες βιομηχανίες του τόπου, σημείο αναφοράς για τη ζωή μεγάλου μέρους των κατοίκων της πόλης και προνομιακό πεδίο δράσης του τοπικού εργατικού κινήματος. (Δείτε τα μικρά βίντεο-αποτέλεσμα του εργαστηρίου, εδώ: vimeo.com/366201723)
Το δεύτερο εργαστήριο είχε ως θέμα τον άξονα EUrbanisation, απευθυνόταν σε παιδιά δημοτικού και πραγματοποιήθηκε στον Συνοικισμό, την πρώτη ουσιαστικά οργανωμένη πέρα από τα όρια της πόλης γειτονιά, που δημιουργήθηκε για να στεγάσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, διπλασίασε το μέγεθος και τον πληθυσμό της Ελευσίνας και άλλαξε ριζικά τον χαρακτήρα της πόλης. (Δείτε το μικρό βίντεο-αποτέλεσμα του εργαστηρίου, εδώ: vimeo.com/366201001)
Το τρίτο εργαστήριο είχε ως θέμα τον άξονα EUnvironment και απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με τη συμμετοχή παιδιών του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας. Το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, τόπο όπου γίνεται φανερή η διαρκής επιβάρυνση και αλλοίωση του περιβάλλοντος της πόλης ως συνέπεια της βιομηχανικής ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο, στη φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Κρητών Ελευσίνας «Η Μεγαλόνησος». (Δείτε το μικρό βίντεο-αποτέλεσμα του εργαστηρίου, εδώ: vimeo.com/366200197)