Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ
01/09/2023
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε – για 7 η συνεχή χρονιά – το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της Άνω Σύρου, που διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, με μια έκθεση και τέσσερις συναυλίες που συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον και τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια όσων είχαν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.
Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, με τον Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι, οργανίστα του Βικαριάτου για την πόλη του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, όπου μέσα στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ, καθηλώνοντας το κοινό με τη δεξιοτεχνία του, την επιλογή ρεπερτορίου και την ερμηνεία του. Η μεγάλη έκπληξη της συναυλίας ήταν η διασκευή του Ιταλού βιρτουόζου στη θρυλική «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη, μια πρόταση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Τσιαλή, που πέρασε με μεγάλη επιτυχία από το πεντάγραμμο στους αυλούς του παλαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου της χώρας.
Ακολούθησε την Τετάρτη, 23 Αυγούστου, η μοναδική μουσική σύμπραξη δύο εξαιρετικών μουσικών, του οργανίστα Μίχαου Μαρκουσέφσκι (Πολωνία) και της σολίστριας κόρνου Μαρτίνα Ράιτμαν (Γερμανία), με ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε από συνθέσεις του W. A. MOZART, μέχρι τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τον «Χάρι Πότερ».
Για να φτάσουμε στην ανεπανάληπτη πολιτιστική εμπειρία που βίωσε το κοινό το οποίο παραβρέθηκε στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Εκεί όπου το σύνολο εγχόρδων «Athens Classical Players», αποτελούμενο από δεξιοτέχνες μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο πασίγνωστα μουσικά έργα κορυφαίων συνθετών, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα με θαλασσινή αύρα, στο κέντρο της νεοκλασικής Ερμούπολης.
Και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Αυγούστου, με τη συναυλία του οργανίστα Κάρελ Μαρτίνεκ από την Τσεχία και της συριανής καταγωγής υψίφωνου, Χριστίνας Ασημακοπούλου, με έργα διάσημων Τσέχων συνθετών, γνωστές άριες, αλλά και αυτοσχεδιασμούς στο εκκλησιαστικό όργανο πάνω σε κείμενα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Παράλληλα και για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, αρκετοί υπήρξαν οι επισκέπτες της έκθεσης «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες» του Εθνικού Μουσείου της Πράγας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας.
Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης καταγράφεται το καλωσόρισμα του κοινού με τρεις φανφάρες, από σύνολο πνευστών μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο προαύλιο του ναού, αλλά και το σεμινάριο που παρέδωσε σε μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σύρου, η Γερμανίδα σολίστρια Μαρτίνα Ράιτμαν, στο πλαίσιο ενίσχυσης των συνεργασιών του Φεστιβάλ με φορείς του νησιού.
Ιδιαίτερα κατατοπιστικά υπήρξαν – για μια ακόμη φορά – τα σχόλια του σύμβουλου προγράμματος του Φεστιβάλ, Νίκου Κανελλόπουλου, μέσα απότα οποία το κοινό γνώρισε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναυλιών.
Άλλη μια δημιουργική χρονιά για το Φεστιβάλ έκλεισε τον κύκλο της, με τη σημαντική συμβολή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, μαέστρου Στέφανου Τσιαλή, την καθοδήγηση του εκτελεστικού διευθυντή, Χάρη Βεκρή και κυρίως, τη στήριξη και αγάπη του Σεβ. Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου. Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις συναυλίες, ο έκδηλος ενθουσιασμός, η συγκίνηση, τα θερμά σχόλια, το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών επιλογών και η δημιουργικότητα που ανανεώνεται κάθε χρόνο, ήταν τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ ΑΝΩ. Ένα Φεστιβάλ, το οποίο καθιερώνεται πλέον ως ένας από τους πιο δυναμικούς πολιτιστικούς θεσμούς του νησιού, κι έχοντας πάντα το βλέμμα στο μέλλον, δίνει το ξεχωριστό του στίγμα και τη διακριτή του ταυτότητα, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.