Δημήτρης Σίντος – “Κόκκινη Κλωστή”, τραγουδά η Ανατολή Μαργιόλα | Νέος Δίσκος
18/06/2020
Κυκλοφορεί από την Violins Productions η Κόκκινη Κλωστή, ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Δημήτρη Σίντου με την Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι. Συναντιούνται εδώ τα μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών, το εφτάρι της Μακεδονίας, η ποντιακή λύρα, το σύνολο εγχόρδων, η ηπειρώτικη πεντατονία, το λαϊκό σαμπάχ, οι πλούσιες ενορχηστρώσεις του Δημήτρη και η μεταλλική φωνή της Ανατολής. Όλα κεντημένα με την κόκκινη κλωστή που μας συνδέει σαν νήμα με το εργόχειρο στο πατρικό μας σπίτι, μας δείχνει ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε μέσα στο μαγικό δάσος, μας θυμίζει πως η πρώτη ύλη για κάθε ιστορία είναι το κόκκινο της καρδιάς.
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου ζωντανά, με τους μουσικούς να κοιτάζονται στα μάτια. Η ζωντανή ηχογράφηση παρά το μεγάλο τεχνικό της ρίσκο επιλέχθηκε ως μόνη δυνατή επιλογή για να μεταφέρει τον παλμό της ομάδας και τη συνοχή μεταξύ των τραγουδιών. Η Κόκκινη Κλωστή περιλαμβάνει μια οργανική σύνθεση και οκτώ τραγούδια σε στίχους Κωνσταντίνου Πλούσιου, Αντώνη Κηπουρού, Αναστασίας Χατζηαποστολίδου, Πάνου Τσίρου, Κατερίνας Μποσκουψίου, Δέσποινας Πλουσίου και του ίδιου του Δημήτρη Σίντου.
Ο Δημήτρης Σίντος γεννήθηκε στο Βώλακα της Δράμας, έναν τόπο με ιδιαίτερη μουσική παράδοση. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν τα δίφωνα τραγούδια που έλεγε η μητέρα του μαζί με μια ομάδα γυναικών του χωριού και τα παραδοσιακά όργανα του τόπου του: η γκάιντα, ο νταχαρές, οι λύρες της Δράμας. Ξεκίνησε από μικρή ηλικία να παίζει ακορντεόν και κιθάρα. Αργότερα, έκανες σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής. Παράλληλα, ξεκίνησε να μαθαίνει λαούτο και κοντραμπάσο και να μελετά τροπικές μουσικές παραδόσεις της Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής γειτονιάς. Δεν σταμάτησε να πειραματίζεται με νέα μουσικά όργανα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν πολυοργανίστα. Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες ενώ ασχολήθηκε επίσης με την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή.
Δίδαξε για 10 χρόνια λαούτο και μουσικά σύνολα στο Μουσικό Σχολείο Δράμας. To 2003 με το μουσικό σχήμα «Κοντραμπάντο» κυκλοφόρησε το άλμπουμ Cargo στο οποίο περιλαμβάνονται δύο δικές του συνθέσεις. Το 2009 ανέλαβε την ηχογράφηση και γενική επιμέλεια του δίσκου «Της γειτονιάς τα συνακούσματα» με το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες» που διασκευάζει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς της ανατολικής Μεσογείου. Με το σχήμα «Εμπειροτέχνες» συμμετείχε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Απ’ της Γης το Μαξιλάρι» έχοντας την ευθύνη της ηχοληψίας, της ενορχήστρωσης και παραγωγής.
Έχοντας αποκτήσει αυτή την τεχνική εμπειρία στην ηχοληψία, ανέλαβε και τις παρακάτω παραγωγές: Μπρατίμια Ελληνική παραδοσιακή μουσική (2013), DIlek Koc, Souvenir de Salonique (2015), Νίκος Σαμαράς- Ασπασία Στρατηγού Φυλαχτό (2019), Evrim Atesler Μαζί (2019) κ.α. Έκανε ενορχήστρωση στους δίσκους: Η ζωή ξεκινάει από τώρα του Βασίλη Προδρόμου, (2016) και Ροδόσταμο της Ασπασίας Στρατηγού (2017) ενώ συμμετείχε στην καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου Τα δεύτερα του Φώτη Σιώτα και του Θοδωρή Γκόνη (2019).
Ως μουσικός συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου όπως η Ελένη Βιτάλη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Γιώργος Μεράντζας, η Βιολέτα Ίκαρη, η Σοφία Παπάζογλου, η Dilek Koc, o Σόλων Λέκκας, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Βαγγέλης Δασκαλούδης, κ.α. Το 2016 έγινε μέλος του σχήματος Koumpar Band, μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν από κοινού τα δικά τους τραγούδια στη σειρά παραστάσεων “Και στα δικά μας”. Από το 2018 είναι βασικό μέλος της ορχήστρας «Βασίλης Τσιτσάνης» και των “Τζουμ” που συνοδεύουν την Ελένη Βιτάλη στις ζωντανές εμφανίσεις της. Το 2019 με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών παρουσίασε στο Σταυρό του Νότου την παράσταση «Λαϊκό Μαγαζί», μία συνομιλία μεταξύ του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού και των νέων τραγουδιών των μελών της ομάδας.
Η Ανατολή Μαργιόλα γεννήθηκε στην Καβάλα, με καταγωγή από τα Γιάννενα και τον Πόντο. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι. Σπούδασε παραδοσιακό τραγούδι στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Εκεί γνώρισε τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο και άρχισε η συνεργασία τους που μετρά 12 ολόκληρα χρόνια.
Το 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τραγούδησε σε μουσικές σκηνές της πόλης στο πλευρό καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Νίκος Τατασόπουλος, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Κώστας Δουμουλιάκας, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α. Συμμετείχε σε δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Νταλάρα και του Δημήτρη Αποστολάκη. Τραγούδησε διασκευές παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών στους δίσκους των μουσικών ομάδων «Εμπειροτέχνες» και «Λωξάντρα» που πειραματίζονται φέρνοντας ήχους της παράδοσης στο σήμερα.
Η συνεργασία της με τον Βαγγέλη Κορακάκη αποτέλεσε ξεχωριστή στιγμή στη μουσική της πορεία: εκτός από τις επιτυχημένες ζωντανές τους εμφανίσεις, η συνεργασία τους άφησε και δισκογραφικό αποτύπωμα. Το 2012 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Χωματόδρομος» στον οποίο η Ανατολή τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια «Ένα χτύπημα ακόμα», «Κουράζονται οι αγάπες» και «Νύχτα βαριά». Το 2015 με πρόσκληση του Θέμη Καραμουρατίδη, τραγούδησε επανεκτελέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη.
Το 2016 έκανε άλλη μια συμμετοχή στον κινηματογράφο, στην ταινία «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη με μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η ταινία αποτέλεσε την αφορμή για συναυλίες με την συνθέτρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2019 συνεργάστηκε με την Φωτεινή Βελεσιώτου στη μουσική παράσταση «Μούσες του Ρεμπέτικου». Λίγους μήνες αργότερα με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών παρουσίασε στο Σταυρό του Νότου την παράσταση «Λαϊκό Μαγαζί», μία συνομιλία μεταξύ του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού και των νέων τραγουδιών των μελών της ομάδας.