Εργαστήρια στη Σύρο | Communities Between Islands Κεφάλαιο #03

28/08/2024

Το Communities Between Islands παρουσιάζει το Κεφάλαιο #03: …and so we’ll end up singing

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) ανακοινώνει την έναρξη του τρίτου και τελευταίου κύκλου του με τίτλο «…and so we’ll end up singing». Σε συνέχεια των προηγούμενων κύκλων που επιμελήθηκαν το Δίκτυο Αρχιπέλαγος και η Providenza το φθινόπωρο και την άνοιξη του 2024, αυτό το κεφάλαιο αναπτύσσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και τοπικών κοινοτήτων στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Σύρο.

Για το Κεφάλαιο #03: …and so we’ll end up singing, το Cherimus προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Maya Aghniadis (1991, Ελλάδα/Λίβανος), Roberto Casti (1992, Ιταλία) και Lukas De Clerck (1994, Βέλγιο) να διερευνήσουν τις διασυνδέσεις των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου με το πέρασμα του χρόνου μέσα από πρωτότυπα, διανησιωτικά καλλιτεχνικά έργα. Κάθε έργο τους εμβαθύνει στα πολιτισμικά και ηχητικά τοπία της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας, εστιάζοντας στον ρυθμό, τη μελωδία και τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Συνδυάζοντας στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν, προσδοκούν να δημιουργήσουν μια εικασιακή, κοινή μουσική αφήγηση που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια.

Από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, πραγματοποιώντας μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δηλώστε συμμετοχή έως την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι συμμετοχές θα γίνουν δεκτές με σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με τη Maya Aghniadis

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 17:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα
Διάρκεια: περίπου 4 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ έως τις 11 Σεπτεμβρίου

Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη δημιουργική δυναμική του ρυθμού και της μελωδίας βάσει ενός καθορισμένου τέμπο και με επίκεντρο τη νότα Ρε. Οι συμμετέχοντες θα ηχογραφήσουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους, όπως αυτές θα προκύψουν από τη συναισθηματική τους κατάσταση και την προσωπική τους σύνδεση με το τέμπο και την τονικότητα που θα καθοδηγούν τη δημιουργικότητά τους. Στη συνέχεια, οι ηχογραφήσεις τους θα συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα τελικό συλλογικό κομμάτι, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις και ερμηνείες της ομάδας.

© Maya Aghniadis

Σχετικά με το έργο Ousura της Maya Aghniadis

Το έργο της Aghniadis διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, προσεγγίζοντας αναστοχαστικά το πώς συχνά σχεδιάζουμε το μέλλον, χάνουμε επαφή με το παρόν και αναμετριόμαστε με το παρελθόν μας. Το Ousura είναι μια ηχητική αφήγηση που καταδύεται στην ουσία του χρόνου μέσα από το ρυθμικό παιχνίδι και τα υποβλητικά ηχοτοπία, μεταφέροντας τους ακροατές σε έναν χώρο που φαντάζει τόσο αρχαίος όσο και οικείος.

Το έργο συνυφαίνει πολιτισμικά και ακουστικά νήματα της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Ενσωματώνει επίσης στοιχεία από εργαστήρια όπου διαφορετικές ομάδες παίζουν μαζί, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, βάσει μιας συγκεκριμένης νότας και ρυθμού, δημιουργώντας ένα πλούσιο ψηφιδωτό ήχων και εμπειριών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με τον Lukas De Clerck

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 17:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ έως τις 11 Σεπτεμβρίου

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τον συναρπαστικό κόσμο του αυλού, και συγκεκριμένα του διαύλου, που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα, τη Μεσοποταμία και τη Ρώμη. Στο πλαίσιο μιας επιτελεστικής διάλεξης, ο De Clerck θα μοιραστεί ήχους και ιστορίες για το όργανο, το παρελθόν του και κυρίως το παρόν του, εστιάζοντας στη δική του οπτική για το όργανο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο. Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό και τη δημιουργία ενός νέου αυλού από συμμετέχοντες από τη Σύρο, προσκαλώντας σε συνεργασία άτομα από τους τομείς της μουσικολογίας, του design, των εικαστικών τεχνών, της κεραμικής και άλλων τοπικών τεχνών.

© Lukas De Clerck

Σχετικά με το έργο Experimental Archeology του Lukas De Clerck

Το έργο του De Clerck διερευνά τη διασταύρωση των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου μέσα από την κατασκευή αυλών από θερισμένο καλάμι (phragmites australis). Εστιάζοντας στην όψιμη περίοδο συγκομιδής στη Σύρο, το έργο εκτείνεται σε όλη τη Σύρο, τη Σαρδηνία και την Κορσική, ενσωματώνοντας τοπικά υλικά και παραδόσεις για να δημιουργήσει μια μοναδική διανησιωτική μουσική εμπειρία. Στη Σαρδηνία, το έργο θα είναι εμπνευσμένο από το launeddas (το τριπλό κλαρίνο της Σαρδηνίας), στοχεύοντας στη δημιουργία ενός fusion οργάνου που συνδυάζει τον αυλό και το launeddas, συμβολίζοντας μια μουσική σύνδεση μεταξύ των νησιών. Η καραμούζα της Κορσικής, παρόμοια με γκάιντα, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο σε αυτή την εξερεύνηση.

Συνδυάζοντας αυτά τα διαφορετικά στοιχεία —τη συγκομιδή καλαμιών, τα παραδοσιακά όργανα και τις τοπικές παραλλαγές— το έργο στοχεύει να δημιουργήσει μια πλούσια σύνθεση μεσογειακών ήχων. Αυτή η συλλογική προσπάθεια λειτουργεί ως δημιουργικό προοίμιο για περαιτέρω διερεύνηση και συνένωση των νησιωτικών μουσικών παραδόσεων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ με τον Roberto Casti

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 17:00, Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα (μουσικοί παραδοσιακής και μη μουσικής, άτομα από 16 και πάνω που θέλουν να μάθουν πώς να παίζουν και να συνθέτουν)
Διάρκεια: περίπου 4 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Κλείστε τη θέση σας εδώ έως τις 11 Σεπτεμβρίου

Το πρότζεκτ του Roberto Casti περιλαμβάνει την ηχογράφηση ενός τραγουδιού σε τρία νησιά: τη Σύρο, την Κορσική και τη Σαρδηνία. Για το εργαστήριό του στη Σύρο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα αναπτύξουν ρυθμικά στοιχεία μέσω του αυτοσχεδιασμού και της γραφής, καταλήγοντας στην ηχογράφηση ενός συλλογικού τραγουδιού. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως μουσικής εμπειρίας, και ενθαρρύνει τη μείξη παραδοσιακών οργάνων με πρωτότυπες τεχνικές σύνθεσης.

Σχετικά με το έργο Song for a Future Embrace του Roberto Casti

Το έργο του Casti διερευνά την έννοια της προσμονής μέσα από μια μοναδική ηχητική εγκατάσταση. Η σύνθεση δεν παρουσιάζεται ως ενιαίο κομμάτι· αντ’ αυτού, παρουσιάζονται ξεχωριστά τα τμήματα που τη συναποτελoύν — ρυθμός, μελωδία, φωνητικά. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τρία ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή και την ηχογράφηση του έργου. Τα στοιχεία αυτά παραμένουν ανενεργά μέχρι να ενεργοποιηθούν από τους συμμετέχοντες από τα νησιά που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Η εγκατάσταση αντιπροσωπεύει μια υπόσχεση μελλοντικής συνεργασίας παρά έναν αναστοχασμό για τις προηγούμενες παραδόσεις. Ενώ η Σύρος, η Κορσική και η Σαρδηνία έχουν κοινά πολιτισμικά στοιχεία, υπογραμμίζουν συγχρόνως τις δυνατότητες για νέες μορφές επικοινωνίας και συμμαχίας. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του τραγουδιού ξεχωριστά, το έργο υπογραμμίζει την προσδοκία μιας μελλοντικής παράστασης όπου όλοι οι συντελεστές μπορούν να συναντηθούν.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist