“Εργαστήριο Παραμυθιού” από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης
24/09/2020
Εργαστήριο Παραμυθιού
Παιχνίδια Λόγου και Δημιουργική Γραφή με αφορμή το Παραμύθι
Εισηγήτρια: Χαρά Γιαννακοπούλου
Συναντήσεις: 2 ώρες την εβδομάδα
Με αφορμή τη δομή του Παραμυθιού, θα πειραματιστούμε με τη Δημιουργική γραφή, τον Αυτοσχεδιασμό, την Ποίηση, τη Δημιουργική ανάγνωση, το Σωματικό θέατρο, την Κίνηση, την Αφήγηση, την Εικόνα, τον Ήχο και πολλές άλλες απολαυστικές τεχνικές που έχουν αφετηρία ή τέρμα κάποια μορφή λόγου.
Και μέσα από μια σειρά βιωματικών και πρακτικών συναντήσεων θα φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια και τις δικές μας δράσεις για τη χρήση που εμείς επιθυμούμε και θα δούμε το Παιχνίδι ως εργαλείο στην εκπαίδευση, την τέχνη ή την προσωπική μας εξέλιξη.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, σπουδαστές, εικαστικούς, performers και όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το Παραμύθι και εντάξουν την έννοια του δημιουργικού παιχνιδιού και της γραφής στην καθημερινότητά τους ή την εργασία τους.
Ενδεικτικές θεματικές
Η έννοια του παραμυθιού. Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού και εντοπισμός τους μέσα από χαρακτηριστικά κείμενα. Οι χαρακτήρες των παραμυθιών και η κατασκευή τους.
Μικρή και μεγάλη φόρμα. Θεματολογία και στόχοι του παραμυθιού. Η γλώσσα, η μουσικότητα, ο ρυθμός.
Αρχή, μέση, τέλος – Κυκλικότητα, δράση, λύτρωση. Η αρχή του παραμυθιού και πώς μας προϊδεάζει. Τα αρχέτυπα και τα σύμβολα. Ο “μαγικός βοηθός” και οι διαφορετικές μορφές του. Ο χώρος, ο χρόνος και το κοινωνικό υπόβαθρο του παραμυθιού.
Το χιούμορ και η λεξιπλασία. Ποιήματα, ομοιοκαταληξία και το έμμετρο παραμύθι.
Παιχνίδια Λόγου και πώς τα φτιάχνουμε. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε σε παιχνίδι Λόγου οποιαδήποτε αφορμή;
Παιχνίδια ψυχαγωγικά και παιχνίδια εκπαιδευτικά.
Επιτραπέζια ομαδικά παιχνίδια. Σύλληψη και κατασκευή.
Τεχνικές αφήγησης. Πώς λέμε μια ιστορία;
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα δουλέψουμε και μια παρουσίαση για την τελευταία μας συνάντηση, η μορφή της οποίας θα προκύψει από τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας.