Μίκης Θεοδωράκης | Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης των Ελλήνων
03/09/2021
“Ζω όταν γράφω και όταν παίζω μουσική. Ζω επίσης όταν υπάρχουν γύρω μου έντονα γεγονότα. Όταν υπάρχει ιστορική δίνη που τυλίγει τους πάντες και τα πάντα και που αν τελικά βγεις σώος μέσα απ’ αυτήν, δεν είσαι πια ο ίδιος. Όταν όμως λείψει το ένα ή το άλλο -η Μουσική είτε η Δίνη- αρχίζω να κουράζομαι, κι αν ποτέ λείψουν και τα δύο, τότε υποθέτω ότι δεν θα έχω λόγο να υπάρχω.”
Μ.Θ.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους λίγους διεθνούς εμβέλειας Ελληνες και μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας, πέρασε στην αιωνιότητα αφήνοντας πίσω του μια πολύτιμη και βαριά πολιτιστική κληρονομιά.
Ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ο ακατάβλητος αγωνιστής είχε γράψει όλων των ειδών μουσική, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.
Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του». Εκεί οι ποιητές που παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία.
Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι, από την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.
Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το “Ζ” (1969), η “Φαίδρα” (1962), με τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και “Σέρπικο” (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975, όπως και για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς”.
Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.
“Το κεφάλαιο έκλεισε, η Ιστορία έγραψε..
Καλό ταξίδι Μίκη. Η μαχητικότητά σου παρακαταθήκη για όλους μας!”